Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το iOS 5 έρχεται σε μία εβδομάδα με πολλές νέες δυνατότητες!


Όπως επαλήθευσε η ίδια η Apple στις αρχές Μαρτίου, στην WWDC 2011 θα δούμε την παρουσίαση του καινούριου iOS 5, της τελευταίας έκδοσης λειτουργικού συστήματος που θα κυκλοφορήσει για τις iOS συσκευές της Apple. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε μερικές πιθανές δυνατότητες από αυτές που θα πρέπει να δούμε στο καινούριο iOS.


Φυσικά όσο πιο κοντά φτάνουμε στην ανακοίνωση της κυκλοφορίας του iOS 5 θα δούμε πολλές ακόμα εικασίες σχετικά με τις πιθανές δυνατότητες του καινούριου iOS.

Νέο σύστημα ειδοποιήσεων (Push Notifications)
Το ήδη υπάρχον σύστημα ειδοποιήσεων στο iOS είναι απλά popup μηνύματα που βλέπουμε για μια στιγμή και μετά τα ξεχνάμε. Δεν υπάρχει κάποια λίστα με όλες τις ειδοποιήσεις που έχουμε λάβει και έτσι δεν μπορούμε να τα θυμόμαστε όλα. Αν δούμε σε Google τηλέφωνα με το Android λειτουργικό θα δούμε ότι υπάρχει μία πολύ καλύτερη λύση όσον αφορά τις ειδοποιήσεις. Για αυτό τον λόγο λοιπόν περιμένουμε στον καινούριο iOS να δούμε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να χειριστούμε τις ειδοποιήσεις μας και όχι απλά μερικά popup μηνύματα. Στο παρελθόν έχουμε δει διάφορα concept για αυτό αλλά το παρακάτω video είναι από που ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτά.

Φωνητικές εντολές
Θα πρέπει να πούμε πως ένα από τα χαρακτηριστικά του iOS 3 που άλλαξε αρκετά το iOS ήταν η δυνατότητα των φωνητικών εντολών. Κρατώντας πατημένο το home button μπορούμε να δούμε μία μπλέ οθόνη που στο background της εμφανίζονται λέξεις τις οποίες αν προφέρουμε καταλαβαίνει το σύστημα και εκτελεί ανάλογα την κάθε εντολή. Σίγουρα όμως άλλες πλατφόρμες έχουν πολύ πιο εξελιγμένο σύστημα φωνητικών εντολών και αυτό σημαίνει ότι στο iOS 5 θα πρέπει να δούμε από την Apple κάτι καινούριο που θα έχει σχέση με την εξαγορά της εφαρμογής Siri.

Multitasking
Η δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης να μεταφέρετε από μία εφαρμογή σε μία άλλη εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το iOS 4. Κάνοντας διπλό κλικ στο home button μπορούμε να δούμε την Fast Switching App μπάρα και να μεταφερθούμε σε όποια εφαρμογή θέλουμε άμεσα. Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί διάφορες φήμες από τις οποίες μπορούμε να δούμε ότι η Apple μπορεί να ετοιμάζει για το καινούριο της σύστημα ένα πιο γρήγορο τρόπο αλλαγής από την μία εφαρμογή στην άλλη.

Gestures
Από την beta του iOS 4.3 είδαμε ότι η Apple έδωσε στους developers την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα multitasking gestures με τα οποία έχουμε την δυνατότητα να μεταφερθούμε από μία εφαρμογή σε μία άλλη πολύ πιο εύκολα, να βγούμε από κάποια εφαρμογή εύκολα στην home screen και άλλα πολλά. Όλα αυτά με τον συνδιασμό τριών ή και περισσότερων δαχτύλων. Ίσως με την κυκλοφορία του iOS 5 η Apple να δώσει αυτά τα gestures σε όλους τους χρήστες.

Sync μέσω Wi-Fi
Έχουμε δει σίγουρα την εφαρμογή Wi-Fi Sync που κυκλοφορεί για jailbroken συσκευές την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα για ασύρματο συγχρονίσμο της iOS συσκευή μας. Μία καινοτομία που θα μπορούσαμε να δούμε σε αυτό τον τομέα από την Apple θα ήταν ένα σύστημα που να μπορεί όταν η συσκευή βρίσκεται σε συγκεκριμένη κατάσταση να κάνει συγχρονισμό χωρίς αυτή να πρέπει να συνδεθεί με το iTunes.

Dashboard και widgets
Αν δεν έχετε κάνει jailbreak στην συσκευή σας η LockScreen σας πρέπει να είναι αρκετά απλή και να περιέχει μόνο την ώρα και στην ημερομηνία. Σε περίπτωση όμως που έχετε κάνει jailbreak έχετε δει τις διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε στην LockScreen διάφορα widgets που θα δείχνουν τον καιρό, μετοχές ή ότι άλλο θέλουμε. Πολλές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι αντίπαλοι του iPhone έχουν διάφορα προγραμματάκια στην LockScreen. Στο iOS 5 υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε το γνωστό dashboard με τα widgets που εμείς θα επιλέξουμε. Κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε κάποιες εφαρμογές από το SpringBoard όπως αυτή την μετοχών ή του καιρού.

MobileMe και iCloud
Όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες η Apple ετοιμάζει την αναβαθμισμένη της υπηρεσία MobileMe με πολλές καινούριες δυνατότητες αλλά και την ολοκαίνουρια υπηρεσία Cloud μουσικής που φήμες αναφέρουν μέχρι στιγμής σαν iCloud. Ακόμα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τι πρόκειται να δούμε στο MobileMe αλλά είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστούν αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν για MediaStream, από την  άλλη όμως το iCloud είναι μία υπηρεσία streaming μουσικής που θα μας επιτρέπει να έχουμε την μουσική μας αποθηκευμένη κάπου online και να κάνουμε streaming σε αυτή. Σύμφωνα με διάφορες φήμες πάνω σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι η Apple προσπαθεί να κάνει συμφωνία με τις πιο σημαντικές δισκογραφικές εταιρίες και ότι εκτός από την μουσική που έχουμε αγοράσει θα μπορούμε και να περάσουμε αυτή που υπάρχει ήδη στο iTunes.

iOS γενικά
Στην καινούρια έκδοση του iOS 5 θα μπορούμε να δούμε και πολλές βελτιώσεις στα γραφικά αλλά και στον τρόπο χρήσης του. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για jailbroken συσκευές που δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει την εμφάνιση του εικονιδίων των εφαρμογών, του theme του συστήματος αλλά και να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα στις ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του Wi-Fi του 3G κτλ.
Στην πραγματικότητα θα ήταν καλό να υπάρχει ένας τρόπος για άμεση πρόσβαση στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του Wi-Fi του 3G κτλ αυτό θα μπορούσε να γίνει στην συσκευή με κάποιο gesture όπως αυτό του SBSettings στο οποίο πρέπει να κάνουμε slide στην statusbar.
Αυτές είναι μερικές από τις καινούριες δυνατότητες που θέλουμε να δούμε στο καινούριο iOS 5.
Πηγή: greek-iphone.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...